miercuri, 4 martie 2009

Boli cauzate in urma fumatului

Milioane de persoane mor anual dn cauza fumatului.Te-ai gandit vreo clipa ca tu poti fi urmatorul?Fumatul te distruge atat pe tine,dar si pe cei din jur. Sindromul tabagic fetal, infertilitatea, impotenta, fragilitatea imunitara, cancerul, bronsita, emfizemul pulmonar, ateroscleroza, infarctul, cariile, cefaleea si halena sunt cateva dintre bolile care pot fi cauzate de fumat. Tutunul a provocat îmbolnăvirea de cancer a 2,4 milioane de persoane, în Statele Unite, în perioada 1999 - 2004, arată un raport al Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor (CDC). Mai mult de jumătate din totalul cazurilor de cancer înregistrate sunt de tip bronho-pulmonar, dar şi alte forme de cancer precum cel al laringelui, gurii, faringelui, esofagului, stomacului, pancreasului, rinichilor, cervical sunt cauzate tot de fumat, arată raportul.
Am sa prezint pe scurt cateva boli cauzate in urma fumatului active sau pasiv
--cancer bucal (al limbii, gingiilor sau al planseului bucal), faringian sau laringian - riscul este de 6 ori mai mare decat al populatiei nefumatoare
-cancer pulmonar – fumatul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonary
-boli cardiovasculare (arterioscleroza, degradarea muschiului cardiac, accident vascular cerebral, anevrism aortic) – riscul de deces prin boli coronariene este de 70% mai mare la populatia fumatoare
-disfunctii erectile – riscurile sunt de doua ori mai mari decat la nefumatoriprobleme prenatale si postnatale – avort spontan, complicatii ale sarcinii, deficit de crestere fetala, sindromul mortii subite a sugarului, susceptibilitate crescuta la infectii, dificultati de invatare, etc.
hipotensiune arteriala» hipercolesterolemie» bronhopneumopatie cronica obstructiva» pneumonie» gripa» guturai» ulcer gastroduodenal» boli intestinale cronice (boala Crohn)» carii dentare» afectiuni ale gingiilor» osteoporoza» tulburari ale somnului » cataracta
Tigarile contin subsante chimice periculoase cum ar fii:monoxide de carbon,oxizi de nitrogen,cianura de hidrogen,ammoniac,metale.compusi radioactivi.
In ziua de azi tinerii se apuca de fumat incepand cu o varsta frageda..Fumatul a devenint in ultima vreme o boala a copiilor,statisticile aratand ca 89% din cei care incearca pentru prima data sa fumeze sunt cei sub 18 ani.
In incheiere tin sa precizez ceea ce cu totii stim,dar trecem cu vederea  “TUTUNUL DAUNEAZA GRAV SANATATII”
Tu alegi daca vrei sa fii urmarit de bolile mortale cauzate din cauza fumatului,sau sa mergi pe un drum vizibil fara fum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu